Thieu van Dorst levert eerste elektrische MAN eTGE aan Zeeuwse bibliotheek

De Zeeuwse bibliotheek zorgt voor het transport van de boeken tussen de bibliotheken in Zeeland.

Tekst en foto’s: Rob Strating

Daarvoor rijden er twee grote bestelwagens, waarvan er een nu is vervangen door een 100% elektrische MAN eTGE.
Ik mocht begin oktober een reportage van de officiële overdracht maken.

Ik rijd voor de afspraak in Middelburg mee met de kersverse accountmanager TGE Walter Kaan van MAN-dealer Thieu van Dorst in Goes.
Walter is een enthousiaste verkoper en heeft het autohart op de juiste plaats.
We hebben allereerst een afspraak met Erik van der Kreek, die het wagenpark van de Zeeuwse bibliotheek in zijn pakket heeft.
Deze vertelt: “Ik ben een fel voorstander van verduurzamen en rijd privé ook elektrisch. Ik ben met het idee gekomen om ook de bibliotheken in een groot deel van Zeeland met een volledig elektrische bestelwagen van boeken te voorzien. Omdat we al twee rijdende MAN-bibliobussen hebben we al jaren ervaring met Thieu van Dorst en omdat MAN de eerste volledig elektrische 3,5 tons bestelwagen in Nederland kan leveren, hebben we besloten met MAN in zee te gaan.
We zijn bijzonder te spreken over de sales en aftersales van Thieu van Dorst.

Cursus
Erik van der Kreek: “het rijden met een 100% elektrische bestelbus vergt een totaal andere manier van rijden. Onze 4 chauffeurs waren dat niet gewend, maar de importeur had daarvoor een passende oplossing bedacht. Man Trucks Nederland heeft ons via een cursus door een instructeur uit Leusden op de hoogte gebracht van dat nieuwe rijden. We hebben tot slot allemaal een speciaal certificaat gekregen.
Hoewel een aantal chauffeurs aanvankelijk sceptisch tegenover het elektrisch rijden stond, is men nu geweldig enthousiast.
We hebben 8 routes en rijden zo’n 700 kilometer per week en we kunnen  op dit moment alle bibliotheken bereiken, behalve die in Tholen, omdat daar nog geen snellaadstation is. Daar wordt druk aan gewerkt, zodat we binnen afzienbare tijd ook dat eiland kunnen voorzien met de elektrische MAN.”

Onthulling
Voor de officiële onthulling en overdracht van de eTGE reed Erik de auto naar de Koningsbrug in Middelburg, vlakbij de Zeeuwse bibliotheek. Accountmanager Trucks Marnix Kaan had samen met zijn neef Walter een zwarte doek over de MAN getrokken.
Hoofd bedrijfsvoering van de Zeeuwse bibliotheek Kees van Beveren hield op de brug een toespraak waarin hij het belang van de duurzaamheid onderstreepte. Ook hij rijdt privé elektrisch en hij wees in zijn betoog op de samenwerking met de Stichting Duurzame Mobiliteit Zeeland in Vlissingen.
Daarna ging het doek eraf en was de aflevering van de eerste volledig elektrische 3,5 ton bestelwagen in Zeeland een feit.

De MAN eTGE
De MAN eTGE is met een aandrijving van 136 pk/290 Nm bijna gelijkwaardig aan de modellen met een dieselmotor, maar dan zonder enige uitstoot. Hij heeft een topsnelheid van 90 km/h en een actieradius van 173 kilometer met volledig opgeladen accu’s. De bus van de Zeeuwse bibliotheek staat ’s nachts in een garage en vertrekt om 8 uur met een voorverwarmde cabine en accu’s.
Dankzij het terugwinnen van energie kan er tijdens het rijden zeer efficiënt worden gereden, dit heet recuperatie. De elektromotor werkt in elke uitrijfase, zoals bergafwaarts, gas inhouden en remmen, als een dynamo. De accu wordt bijgeladen door omzetten van de bewegingsenergie in elektrische stroom.
Door de bibliotheken binnendoor op de eilanden aan te rijden, wordt op deze manier ook energie teruggewonnen. Voor elke bocht en verkeersdrempel moet immers worden afgeremd.
De eTGE heeft standaard 5 jaar volledige garantie en bovendien 8 jaar garantie op de hoogvoltaccu. Hij biedt 10,7 m³ laadruimte.
Hij is overal oplaadbaar, van laden via een korte stop aan een snellaadpaal tot en met aansluiten op het dichtstbijzijnde 230V stopcontact.
Volledig opladen van de accu duurt 5,5 uur. Bij laden via een CCS snellader met 40 kW bereikt het accuniveau al na 45 minuten 80% van de maximale laadcapaciteit.

Standaard rijk uitgerust
De rijk uitgeruste standaarduitvoering bomvol opties brengt de eTGE naar een hoger plan op het gebied van veiligheid en comfort. Daar is de bestuurdersstoel uit de grote trucks, de grootlichtassistent, de led-koplampen en de led-dagrijverlichting, de parkeerhulp voor en achter, de zijflankbescherming, de vermoeidheidsherkenning, de zijwindassistent, de DAB+ radio en het geavanceerde navigatiesysteem.

AutoZeelandtest van de MAN TGE 3-140

03-12-2020 “De truck onder bestelwagens”

De nieuwe Hyundai i20

01-12-2020 Verleidelijk design en excellente technologie

Juke

24-11-2020 De coupé crossover van Nissan

UITGELICHT: Audi A3 Limousine 1.5 TFSI Sport S Line Edition S Tronic

19-11-2020 Bent u op zoek naar een unieke auto? Dan is deze A3 Limousine S Line...

Om AutoZeeland goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid